Mijn BOB veroorzaakt een ongeval: een groot probleem of gelukkig toch niet?

De eindejaarsfeesten zijn er alweer: BOB wordt opnieuw ieders vriend. Terecht! BOB verkiest immers nuchter te blijven zodat partner, kinderen, vrienden, familie, collega’s of klanten veilig terug naar huis keren.

De BOB-campagne van 2018 heeft als slogan ‘BOB, en trots erop’. Blijft dit wel zo wanneer BOB een foutje maakt met andermans wagen en een ongeval veroorzaakt?

Toch maar beter vooraf checken.

De schade aan de andere wagen wordt vergoed door de autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid van de eigenaar van de wagen waarmee BOB rijdt. Ook de lichamelijke schade van de betrokken personen en passagiers in dit voertuig wordt schadeloosgesteld door deze verzekering. Daar moet BOB zich dus geen zorgen over maken.

Dit geldt trouwens ook voor de schade van al de inzittenden in het voertuig van BOB. Zelfs de eigen lichamelijke schade van BOB is gedekt, zo de eigenaar van het voertuig een bestuurdersverzekering heeft afgesloten. De schade aan de wagen zelf waar BOB mee reed, valt onder de dekking van de omniumverzekering. Zo deze er niet is, dreigt BOB wel door de eigenaar van de wagen aangesproken te worden tot vergoeding van deze schade!

Best wordt – vooraf!- een overeenkomst gesloten met de eigenaar van de wagen waarmee BOB zal rijden. Dit document bepaalt dat de eigenaar van de wagen aanvaardt om in te staan voor de schade die BOB veroorzaakt. Weet wel: deze overeenkomst biedt geen sluitende garantie: zo BOB een zware fout begaat of opzettelijk een ongeval veroorzaakt; blijft hij verantwoordelijk voor de schade.

Is het afsluiten van een speciale, een BOB-verzekering een oplossing? Ja. Zo’n verzekering wordt door nog al wat verzekeraars gratis aangeboden: bekijk wel even de polisvoorwaarden om onaangename verrassingen te vermijden.

Het hoeft trouwens allemaal niet zo dramatisch af te lopen: zo BOB geen fout treft, zal alleen de verzekeringspolis van de bestuurder die het ongeval veroorzaakt alle schade moeten vergoeden.

Een gouden raad voor BOB maar ook voor de eigenaars van voertuigen: best controleert BOB vooraf de verzekeringsrechtelijke situatie. Zo BOB toch zal moeten instaan voor de schade van het opgelopen risico, maakt hij best een overeenkomst met de eigenaar van de wagen of wordt er een "BOB"-verzekering afgesloten.

Door vooraf wat huiswerk te maken, kan BOB perfect trots blijven. Zo het toch dreigt mis te lopen, raadpleegt hij best zijn makelaar en kan zich laten bijstaan door een advocaat, voor rekening van de rechtsbijstandverzekering. 

Johan Dehaese

Advocaat DEHAESE & DEHAESE Advocatenkantoor

Wens je meer informatie, contacteer ons:

verzekeringsrecht

schadezaken

contact

Mijn BOB veroorzaakt een ongeval: een groot probleem of gelukkig toch niet?
Mijn BOB veroorzaakt een ongeval: een groot probleem of gelukkig toch niet?