Ook co-ouderschap tijdens de coronacrisis

De overheidsmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden zorgen voor vragen bij ouders met co-ouderschap. Er is op heden geen enkel verbod dat een kind van de ene naar de andere ouder verhuist in het kader van de week-week regeling. De gemaakte afspraken dienen dus gewoon door te gaan. De coronacrisis verandert dus niks aan de overeenkomsten of verplichtingen uit een vonnis na scheiding. Uiteraard zou dit kunnen wijzigen in de loop van de komende weken, afhankelijk van de beslissingen van de overheid.

Er zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden waaraan je jezelf en je kinderen zich moeten houden. Het is aangewezen het advies van de huisarts te vragen in de volgende gevallen :

  • Als je zelf ziek bent, dan blijft je kind waarschijnlijk beter bij jou om besmetting te voorkomen,
  • Is de andere ouder ziek, dan hou je je kind misschien ook beter thuis,
  • Is het kind ziek dan ook is het best om het advies van de huisarts te vragen om te verifiëren of een verhuis nog verantwoord is.

Ook uit pedagogisch standpunt is het aan te bevelen dat de normale regeling gewoon doorgaat tijdens deze coronacrisis of niet. Een onnodige plotse verandering in de verblijfsregeling houdt ook nadelen in voor de geestelijke gezondheid van een kind.

Als een kind bij één ouder blijft (omdat er in één van de gezinnen iemand ziek is, of omdat één ouder thuis kan werken) dienen de ouders met elkaar af te spreken hoe de kosten voor extra opvang worden verrekend.

Blijf uiteraard, ziek of niet ziek, steeds afstand houden en maak het verhuizen zo kort mogelijk.

Carolien VANNYLEN, advocaat-partner DEHAESE&DEHAESE Advocatenkantoor

Voor meer informatie : contact

familierecht

Deel via: