Zeg niet fietsstraat, maar fietszone


Op 1 april 2023 zijn heel wat wijzigingen aan de Wegcode in werking getreden. Zo is onder andere de definitie van “fietsstraat” uit de Wegcode geschrapt en vervangen door een definitie van “fietszone”.

Een fietszone is volgens de Wegcode: “één of meer openbare wegen waar specifieke gedragsregels gelden voor wat betreft fietsers”. Het begin van de zone wordt aangeduid met het verkeersbord F111 en het einde met het verkeersbord F113.

Wat zijn die specifieke gedragsregels dan precies voor fietsers?

In een fietsstraat mogen fietsers de hele breedte van de weg gebruiken als het een eenrichtingsstraat is, in de andere gevallen de helft.

Er geldt een snelheidsbeperking van 30km/u. Deze geldt ook voor speedpedelecs. Fietsers moeten de Wegcode blijven respecteren, met inachtneming van de voetgangers.

Wat zijn de specifieke regels voor automobilisten?

Er geldt een inhaalverbod voor alle voertuigen, behalve bromfietsen klasse A en pedelecs. Zelfs wanneer een fietser teken doet dat het voertuig hem of haar mag inhalen, begaat de automobilist een verkeersovertreding van de eerste graad bij het inhalen.

Pas wanneer de fietser zijn beide voeten op de grond zet, wordt hij of zij een voetganger en mag de automobilist inhalen.  verkeersrecht 

Jozefien MAES

Advocaat

Dehaese & Dehaese Advocatenkantoor

Deel via: