GSM achter het stuur is een overtreding van de derde graad


Het aantal ongevallen dat verband houdt met mobiele telefoons achter het stuur stijgt jaar na jaar. In 2022 leidde dit naar schatting tot een vijftigtal doden en zo’n 4500 gewonden per jaar. Ongeveer 3 op de 10 Vlaamse automobilisten gebruiken hun GSM bijna elke rit.

Met de nieuwe campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde “Focus op de weg, niet op je gsm”, om onveilig gsm-gebruik af te raden, is het nuttig om de regelgeving op te frissen. In de eerste helft van 2022 stelde de politie maar liefst 33.567 inbreuken vast in Vlaanderen. Wie betrapt wordt riskeert sinds maart 2022 een boete van 174 euro, plus administratieve kosten. Dit betekent dat de overtreding nu een derdegraads overtreding geworden is.

De grondslag van deze geldboete vind je terug in artikel 8.4 van de Wegcode. Dit artikel bepaalt: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden, noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder bevestigd is.”

Let op! Voor het rood licht staan of in de file, wordt niet aanzien als stilstaan of parkeren.

Bent u een jonge bestuurder? Dan zal je meteen het theoretisch en/of praktijk examen moeten herdoen. Volgens de wet is een jonge bestuurder, “Eenieder die minder dan 2 jaar houder is van een Belgisch rijbewijs categorie B op het ogenblik dat de overtreding werd begaan”.

Indien je een minnelijke schikking niet betaalt, wordt je dossier behandeld door de Politierechtbank. De rechter kan hierbij boetes opleggen van 240 tot 2.400 euro én een rijverbod. Wie zich in staat van herhaling bevindt, kan strengere straffen krijgen.

Heeft u nog vragen? Of ontving u een dagvaarding voor de Politierechtbank voor het gebruik van uw mobiel toestel in het verkeer? Ons kantoor is gespecialiseerd in het Verkeersrecht en de vaak ermee verbonden problemen in het domein van het Verzekeringsrecht.

Contacteer ons telefonisch, per mail of boek digitaal een afspraak.

Jozefien Maes

Advocaat

Dehaese & Dehaese Advocatenkantoor

Deel via: