Flexi-Jobs: nieuwe wetgeving vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 wordt het systeem flexi-jobs op een aantal punten gewijzigd. Vooreerst breidt het aantal sectoren waar Flexi-jobbers vanaf 2024 kunnen aan de slag gaan aanzienlijk uit. De volgende sectoren kunnen dus vanaf 2024 ook beroep doen op flexi-jobbers: de autosector, de begrafenissector, de eventsector, de kinderopvangsector, de land- en tuinbouwsector, de rijschoolsector, de verhuissector, de sector van vervoer met autocars of bussen en het leerlingenvervoer, de vastgoedsector en de voedingssector.

Het systeem van flexi-jobs werd in het leven geroepen om aan ondernemingen en zelfstandigen een oplossing te bieden voor het opvullen van een tijdelijk personeelstekort en het kunnen inzetten van extra werkkrachten op piekmomenten. Elk contract met een flexi-jobber is een overeenkomst van bepaalde duur. De opzegperiode binnen dergelijke overeenkomst is korter dan in het geval van een normale arbeidsovereenkomst.

Voor werknemers en gepensioneerden is een flexi-job een mogelijkheid om een extra inkomen te verwerven. Alleen mits het voldoen aan een aantal bijzondere voorwaarden kan iemand tijdens zijn tijdelijke werkloosheid een flexi-job uitoefenen. Vanaf 1 januari 2024 zal een flexi-jobber maximaal 12.000 EUR per jaar kunnen bijverdienen. Deze limiet is nieuw. Flexi-jobbers betalen geen belasting en geen sociale zekerheidsbijdrage.

De werkgever betaalt vanaf 2024 voor flexi-jobbers een werkgeversbijdrage van 28 % in de plaats van de 25% tot einde 2023. Ook nieuw is dat vanaf 2024 het loon van een aantal flexi-jobber mogelijk in 2024 zal stijgen. De vergoeding die een flexi-jobber ontvangt moet vanaf 2024 , met uitzondering voor de horeca, minstens gelijk zijn aan de minimumlonen van de sectoren waarin de flexi-jobber is tewerkgesteld. Het flexiloon, de flexivergoedingen, het flexivakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdrage zijn aftrekbare beroepskosten voor de werkgever.

Ons kantoor staat werkgevers en werknemers bij in dossiers binnen het domein Arbeids- en Sociale Zekerheidsrecht.

Contacteer ons telefonisch, per mail of boek digitaal een afspraak.

Lieve Dehaese

Advocaat - Founding Partner

Dehaese & Dehaese Advocatenkantoor

Deel via: