Nieuwe wetgeving over aansprakelijkheid van aannemers


De verplichting tot het afsluiten van een verzekering van de 10-jarige aansprakelijkheid en van de beroepsaansprakelijkheid voor architecten, aannemers en andere actoren in de bouwsector is sinds 2018 een feit. Ook is er al langer een algemeen stelsel van loonaansprakelijkheid van toepassing voor alle sectoren evenwel maar beperkt in de tijd.

De recente nieuwe bijzonder regeling voor loonaansprakelijkheid in de bouwsector is een specifieke uitgebreidere regeling die uitgebreid werd naar de rechtstreekse onderaannemingsrelaties van een aannemer. Hierdoor blijft een aannemer die beroep doet op een onderaannemer, hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van het loon dat verschuldigd is aan de door die onderaannemer tewerkgestelde werknemers die werden ingezet voor het aannemingscontract. Deze regelgeving telt echter een aantal uitzonderingen bijvoorbeeld wanneer het geen rechtstreekse onderaannemer betreft.

Ons kantoor staat aannemers, promotoren en verzekeraars in bouwzaken bij onder meer voor het onderzoeken en verstrekken van adviezen voor verbetering van aannemings- en onderaannemingscontracten en verzekeringscontracten. Verder is ons kantoor actief in het behandelen van juridische conflictsituaties in de domeinen Bouwrecht, Aannemingsrecht en Onroerend Goed.

Onze advocaten behandelen dossiers zowel via bemiddeling of zo nodig via een procedure via de bevoegde Rechtbank.

Contacteer ons telefonisch, per mail of boek digitaal een afspraak met ons kantoor.

Johan Dehaese

Advocaat

Dehaese & Dehaese Advocatenkantoor

Deel via: