Nieuwjaarsdrink op het werk: wie is verantwoordelijk bij ongeval? Is dit wel een arbeidsongeval?

Traditioneel wordt er geklonken op het nieuwe jaar, vaak ook op de werkvloer. Maar bent u als werkgever verantwoordelijk voor de consumptie van alcohol? Bent u aansprakelijk als er iets fout loopt? In deze bijdrage bieden wij een antwoord op de belangrijkste vragen.

Arbeidsongeval of niet?

Het uitgangspunt is dat een personeelslid ook tijdens een bedrijfsfeest onder het gezag van de werkgever staat en dus principieel onder de toepassing van de arbeidsongevallenwet valt.

Wanneer een werknemer tijdens een personeelsfeestje een ongeval overkomt dat een letsel veroorzaakt, dient dit dan ook als een arbeidsongeval te worden beschouwd. Hetzelfde geldt ook wanneer het evenement op een externe locatie plaatsvindt.

Dit betekent daarenboven dat ook schade die de werknemer aan derden zou toebrengen, onder de aansprakelijkheid van de werkgever valt.

In beschonken toestand naar huis

Wanneer een werknemer in beschonken toestand naar huis rijdt en op weg een ongeval veroorzaakt, kan er eveneens sprake zijn van een arbeidsongeval.

Er geldt dan wel een extra voorwaarde: de werknemer moet het normale traject, en dus zonder onnodige omwegen, naar huis genomen hebben. Het ongeval dat zich voordoet op de weg naar en van het werk is immers te beschouwen als een arbeidswegongeval.

De werkgever kan bovendien burgerlijk aansprakelijk worden gesteld zo één van haar werknemers in beschonken toestand een ongeval zou veroorzaken indien deze zou hebben nagelaten om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen om dergelijke ongevallen te voorkomen.

Wat kan u als werkgever doen?

Om het risico dat u als werkgever aansprakelijk zou worden gesteld te verkleinen, zijn een aantal voorzorgsmaatregelen aangewezen.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan het serveren van alcoholvrije alternatieven, het promoten van carpoolen, en het tegenhouden van zichtbaar dronken werknemers die willen vertrekken met de wagen.

Voordat het evenement effectief plaatsvindt, is het bovendien van belang om werknemers te sensibiliseren, bijvoorbeeld door het arbeidsreglement in herinnering te brengen. De werkgever is immers wettelijk verplicht om een preventief alcohol- en drugsbeleid op de werkvloer te voeren.

Besluit

De nieuwjaarsreceptie is traditioneel een moment om te vieren met de werknemers binnen de onderneming. Als werkgever verliest u echter beter niet uit het oog dat dit een evenement betreft dat zich binnen de arbeidsrelatie situeert. Een efficiënt alcohol- en drugsbeleid op de werkvloer is dan ook onmisbaar in het ondervangen van de risico’s die dergelijke bedrijfsfeestjes met zich meebrengen.

Bij verdere vragen omtrent dit thema kan u ons uiteraard steeds contacteren.

Deel via: