solidaire aansprakelijkheid van aannemer en architect. .

In het Belang van Limburg verscheen op 12/05/2022 een artikel over Residentie Platanus, een appartementencomplex in Sint-Truiden dat volledig moet afgebroken worden omwille van ernstige constructiefouten. Dit met alle financiële gevolgen van dien voor de eigenaars.
De totale kostprijs van de afbraak en wederopbouw van dit project bedraagt 5,4 miljoen euro. Uit een eerste verslag van een aangesteld deskundige blijkt dat de aannemer en de architect elk voor vijftig procent verantwoordelijk zijn. Door hun gedeelde verantwoordelijkheid moeten aannemer en architect dus elk 2,7 miljoen euro ophoesten.
De architect van deze residentie startte een procedure tegen zijn verzekeraar omdat deze zich maar bereid toonde voor een bedrag tussen te komen dat aanzienlijk lager is dan de totale begroting van de schade.
De architect eist nu dat de verzekeraar voor een bedrag tussenkomt voor de totale schade. Immers ondervraagd door het Belang van Limburg bevestigt advocaat Jo Dewez, specialist in bouw- en aannemingszaken van ons kantoor : “Slachtoffers dreigen soms in de kou te blijven staan bv. door de insolvabiliteit van de betrokkenen. Er bestaat echter zoiets als de solidaire aansprakelijkheid. Als de aannemer en de architect samen verantwoordelijk zijn dan kunnen schadelijders 100 % van de schade halen bij de verzekering van elk van beide partijen. De solidaire aansprakelijkheid van aannemer en architect biedt een oplossing omdat de schadelijdende bouwheer zich voor het geheel van zijn schade kan richten tot één van hen, nl. de meest solvabele. Voorwaarde is dat eenzelfde schade veroorzaakt wordt door samenlopende fouten van aannemer en architect.”

Eens temeer dringt het belang zich op dat architecten en aannemers zich goed laten verzekeren.   
Met de wet Peeters-Borsus (2018) en de wet Peeters-Ducarme (2019) is er veel verbeterd.
Na een moeizaam proces van vele jaren is er nu een wettelijke verplichting tot het afsluiten van een verzekering van de 10-jarige aansprakelijkheid en van de beroepsaansprakelijkheid.  Voor de architect bestond er in het Reglement van Beroepsplichten (van 1983 bekrachtigd in 1985 ; recent aangepast op 30/4/2021 en bekrachtigd op 12/10/2021) reeds langer een deontologische verplichting om hun beroepsaansprakelijkheid te verzekeren. Het is pas recentelijk (na een tussenstap via de Wet Laruelle voor architectenvennootschappen met aparte rechtspersoonlijkheid) dat de Wet Peeters-Borsus (met ingang vanaf 1/7/2018) en de Wet Peeters-Ducarme (met ingang van 1/7/2019) dat de verzekeringsplicht voor de 10-jarige aansprakelijkheid en de beroepsaansprakelijkheid in een wettelijk kader werd opgenomen. Aannemers, architecten, ingenieurs en andere intellectuele beroepen in de bouwsector zijn dus verplicht zich te laten verzekeren voor hun tienjarige aansprakelijkheid. Hoewel de bouwactoren nog niet allemaal op eenzelfde wijze verplicht zijn om zich te verzekeren, biedt de wet voor de schadelijders alleszins meer garanties om vergoeding te bekomen.

Ons kantoor staat aannemers, promotoren en verzekeraars in bouwzaken bij. Ons kantoor verleent het nodige voor het afsluiten van goede aannemingsovereenkomsten, goede verzekeringscontracten en komt tussen bij het oplossen van juridische conflictsituaties over bouwzaken, ofwel via bemiddeling en zo nodig via een procedure via de bevoegde Rechtbank. 
contacteer ons

Deel via: