Gebreken bij aanpassingen aan de huurwoning

Een verborgen gebrek aan het gehuurde goed is niet altijd een materieel gebrek.
Oppassen met een clausule waarbij de huurder afstand doet van de mogelijkheid om schade te verhalen op de verhuurder.
Ondervind je als huurder of eigenaar van een appartement schade tengevolge van een gebrek in de gemeenschappelijke delen, dan hoef je enkel de vereniging van mede-eigenaars in gebreke te stellen of te dagvaarden. Lees het artikel De vereniging van mede-eigenaars kan aansprakelijk gesteld voor een gebrekkig appartementsgebouw.
Vermeld als verhuurder in de huurovereenkomst dat eventuele aanpassingswerken, opgelegd door bestaande of toekomstige reglementeringen van overheidswege, uitsluitend ten laste van de huurder zijn. Meer weten? Klik dan door naar het artikel Wie betaalt aanpassingswerken tijdens de huur?
Wanneer je een woning wil verhuren, vraag je best eerst een conformiteitsattest aan. Hierin staat na of de woning 'conform' is aan de door de overheid opgelegde normen. Als dit zo is, dan krijg je binnen de twee maanden een conformiteitsattest, dat in principe 10 jaar geldig is. Meer lees je in:

  • Bij het uitvoeren van werken in een gehuurd pand is voorzichtigheid geboden. In principe moet je de schade pas herstellen of vergoeden op het einde van de huurovereenkomst. Specifiek bij handelshuur kan de verhuurder in het geval dat de huurder verbouwingen uitvoert zonder akkoord van de verhuurder, zelfs in de loop van de huur eisen dat de lokalen in hun vroegere toestand worden hersteld. Zie Vergoeding huurder voor schade.